Prosmi
Uw verhuurspecialist aan de Costa Brava
Home
Aanbod t/m 8 pers.
Aanbod > 8 p. (I)
Aanbod > 8 p. (II)
Tips + streekinfo
Contact
Spanje

Wie aan Spanje denkt, denkt aan paella, stierenvechten, flamenco, gitaarmuziek, castagnetten, mooie historische steden, aan Salvador Dalí, aan Gaudi en aan zon, zee, strand en de beroemde Costa’s. Het zonovergoten Spanje is een zeer populaire vakantiebestemming voor ons Nederlanders. Waren het eerder meer de verzorgde vakanties met vervoer en verblijf die geboekt werden, tegenwoordig zijn er vele verschillende mogelijkheden om Spanje te verkennen. Het “turismo rural” en de stedentrips, zijn erg in trek. Ook talenreizen naar Spanje worden steeds populairder.
Spanje is een uitgestrekt land waar je naast prachtige natuur ook de prachtigste steden vindt, zoals de oude Spaanse hoofdstad Madrid, de Catalaanse hoofdstad Barcelona met haar enorme aantrekkingskracht op de buitenlandse toerist, Sevilla, Córdoba en Alicante. Maar de Nederlanders hebben ook Spanje herontdekt als de ideale zon- en strandbestemming; zo zijn er voor de Costa Brava en de Costa Dorada een record aantal boekingen voor juli en augustus!

Geografie
Spanje ligt op het Iberisch schiereiland in de meest zuid-westelijke punt van Europa. Het land heeft een groot stuk Atlantische kust aan de Noordzijde. In het Noord-Oosten grenst Spanje aan Frankrijk. Dit grensgebied herbergt de Pyreneeën, een woest berggebied dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan in het Westen tot aan de Middellandse Zee in het Oosten. In het Westen van het schiereiland ligt Portugal als een lange verticale strook tegen Spanje aan. Voor de Middellandse Zeekust liggen de Balearen; dit zijn de eilanden Mallorca, Menorca en Ibiza. Dan zijn er nog de Canarische eilanden; Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma en La Gomera. Deze eilanden liggen in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko.

Het Klimaat
Spanje kent veel verschillende klimaten. In het binnenland is het in de zomer erg droog en heet en de winters zijn streng met koude nachten; een echt landklimaat. In Galicië (noord-westen) en de Noordelijke kust aan de Golf van Biskaje heerst een aanzienlijk koeler en natter klimaat, een beetje vergelijkbaar met Nederland. Aan de Middellandse Zeekust heest een warm Mediterraan klimaat; het is er iets minder heet en minder droog dan in de binnenlanden en er staat vrijwel altijd een aangenaam zeebriesje. Maar in de zomermaanden is het op de stranden van de Costa’s evengoed toch heet, zij het dan toch een stuk minder dan in de binnenlanden. De winters zijn er vrij zacht. Op de Canarische eilanden heerst een constanter klimaat: heet in de zomermaanden en nog aangenaam warm de rest van het jaar. Omdat ze ter hoogte van Marokko liggen heeft hun klimaat wat weg van een woestijnklimaat.

Temperaturen
In Galicië en aan de Noordkust van Spanje liggen de temperaturen in juli (de warmste zomermaand) tussen de 16 en de 32 graden. Januari is de koudste maand, met temperaturen tussen de 0 en 8 graden. In het binnenland van Spanje is het in de maanden juni, juli en augustus erg heet; de temperaturen in juli en augustus liggen rond de 40 graden. De rest van het jaar liggen de temperaturen tussen 0 en 8 graden.
In de winter kan het in het binnenland van Spanje barkoud zijn; temperaturen onder het vriespunt zijn geen uitzondering. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 30 en de 35 graden, maar er zijn vaak periodes waarin de temperatuur constant boven de 40 graden ligt. Ook in het uiterste zuiden van Spanje kan het in de zomer erg heet worden. In de winter ligt de temperatuur gemiddeld zo’n 4 graden boven het gemiddelde van Madrid. De hoeveelheid zonne-uren en neerslag zijn ongeveer gelijk aan die van de Costa’s. De Costa’s met hun Mediterrane klimaat zijn ’s zomers aangenaam warm met temperaturen van gemiddeld 28 graden in het noorden en 30 graden in het zuiden. De winters zijn zacht en vochtig; temperaturen variëren van gemiddeld 8 graden in het noorden tot 13 graden in het zuiden.

Reisdocumenten
Als je naar Spanje gaat, moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

De Taal
De officiële voertaal in Spanje in Castillaans. Het merendeel van Spanje spreekt deze taal. Daarnaast hebben verschillende streken hun eigen taal. Zo wordt er in Catalonië (Noord-Oosten), waar de Costa Brava en Barcelona liggen, Catalaans gesproken. Ook op de Balearen wordt Catalaans gesproken. Deze taal is officiëel erkend en lijkt enigszins op het Frans. In het Noorden van Spanje wordt in Galicië Galisisch gesproken en in Baskenland (in het midden van het noorden) wordt Baskisch gesproken. Ook deze talen zijn officiëel erkend en worden ook op de scholen onderwezen. Dan wordt er nog Asturisch gesproken in Asturië en een klein deel van Castilla y Léon. Veel taalkundigen zien deze taal echter als een dialect van het Spaans.

Geld
In Spanje kun je net als in Nederland betalen met de Euro.

Tijdverschil
Spanje heeft geen tijdverschil met Nederland, met uitzondering van de Canarische eilanden. Deze hebben vanwege hun meer Westelijke ligging één uur tijdverschil. Het is daar dus één uur vroeger dan in Nederland en de rest van Spanje.

Home
Aanbod t/m 8 pers.
Aanbod > 8 p. (I)
Aanbod > 8 p. (II)
Tips + streekinfo
Contact